Посттравматичний стресовий розлад: як і у кого проявляється?

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР)
це хронічне порушення психічного стану, що може розвинутися після травматичної події (джерело – МОЗ).

На поширені запитання щодо посттравматичного стресового розладу відповідає психолог CETA Україна Євген Лікарчук.

Євген Лікарчук


консультант та супервізор СЕТА Україна, психолог, психотерапевт

1. У КОГО МОЖЕ БУТИ ПОСТТРАВМАТИЧНИЙ СТРЕСОВИЙ РОЗЛАД?

Це люди, які безпосередньо пережили травму або були свідком ситуації, в яких загрози зазнали інші особи. Часто це люди, які мали досвід загрози смерті, загрози отримати серйозне поранення, досвід або загрозу сексуального насильства, в цілому загрозу втрати фізичної цілісності. Також мають місце ситуації, коли особи отримали повідомлення про травматичну подію, яка сталася з близькими членами родини чи друзями, особливо, у важких деталях.

2. ЯК ПРОЯВЛЯЄТЬСЯ ПТСР?

1 .Інтрузії – повторні преживання травматичного досвіду, які викликають стійку стресову реакцію.

2. Постійне та старанне уникнення нагадувань про травму: запахів, якихось загрозливих силуетів, певних місць чи людей, думок, спогадів, образів, пов’язаних з травматичною подією.

3. Людина може бути гіперконтролюючою, легко дратується, або, навпаки, завмирає.

4. Зміна поглядів щодо себе, світу, людей у негативний бік: “вона погана”, “нікому в світі не можна довіряти”, тощо.

3. У МЕНЕ Є ЦІ СИМПТОМИ. ОТЖЕ У МЕНЕ ПТСР?

Якщо у вас наявні декілька з цих симптомів, варто звернутися до спеціаліста. Адже такий розлад викликає сильний стрес, порушення в соціальній та професійній сфері. Саме діагноз ПТСР може поставити психіатр. Важливо розуміти, що про ПТСР йдеться тоді, коли описані симптоми тривають більше місяця.

4. ЯК ПРОГРАМА СЕТА ПРАЦЮЄ З ПОСТТРАВМАТИЧНИМ СТРЕСОВИМ РОЗЛАДОМ?

В СЕТА підході ми застосовуємо терапевтичний компонент “Обговорення важких спогадів”. Клієнт крок за кроком повертається обличчям до цих спогадів, допоки спогади будуть викликати все менше стресу. Фахівці СЕТА знають, як підтримати клієнта.

Не варто вірити, що це минеться саме собою. Це як рана, яку треба обробити, опрацювати. Раджу звертатися до фахівців, які є психотравматерапевтами, які навчені у цих методиках, і можуть коректно цю травму опрацювати й допомогти вийти з неї. Що в програмі СЕТА, звісно, є.

5. ЧИ МОЖНА ВИЛІКУВАТИ ПОСТТРАВМАТИЧНИЙ СТРЕСОВИЙ РОЗЛАД АНТИДЕПРЕСАНТАМИ?

Антидепресанти можуть допомогти знизити симптоми, коли, наприклад, людина не може навіть вийти з кімнати або комусь подзвонити, або взагалі розпочати психотерапію. Ці препарати емоційно стабілізують людину. Але, звісно, спогади не можуть лікуватися антидепресантами. Тому важливо працювати з психотерапевтом.

6. ЩО РОБИТИ, ЯКЩО У БЛИЗЬКОЇ ЛЮДИНИ ПОСТТРАВМАТИЧНИЙ СТРЕСОВИЙ РОЗЛАД?

Близьким людини, яка переживає симптоми ПТСР, важливо ознайомитися з інформацією: як до цього ставитися, як це розуміти, і як можна підтримати людину і не змушувати її “взяти себе в руки”.

ПРО ПРОГРАМУ CETA УКРАЇНА:

CETA – програма безкоштовної психологічної допомоги населенню України. Реалізується ГО «Слова Допомагають» за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який впроваджує організація Pact.

партнери

Записатися на консультацію