Психосоціальна підтримка під час кризи

* Даний матеріал перекладений з освітнього ресурсу psykososialberedskap.no, розробленого RVTS East (Норвегія).

Це практичні та корисні інструменти, що мають на меті забезпечення конкретних знань для постраждалих, волонтерів та гуманітарного персоналу, які працюють в зонах катастроф.


Після аварії я прикріпив записку на двері із написом: «Не турбувати». Лежачи у позі ембріона та заливаючись сльозами, я не розумів, що мені потрібно, і не міг зустрітися віч-на-віч із зовнішнім світом. Озираючись назад, я хотів би, щоб команда кризового реагування розірвала ту записку на шматки і була більш наполегливою – я благав про професійну допомогу.


Перші дні

Люди народжуються з величезною здатністю до відновлення. У перші дні після травматичної події важко передбачити, які труднощі їх можуть спіткати. Власне сама подія не обов’язково має викликати моментальну реакцію постраждалого, натомість вона дає можливість отримати психосоціальну підтримку ззовні. Психосоціальна допомога має бути надана усім, хто її потребує. Прикладами травматичних випадків є самогубства, раптові неочікувані смерті та інші події, які загрожують життю та безпеці.


У перші тижні шок накрив мене ніби товстою ковдрою. Я не відчувала навіть гострого болю від горя. Коли шок ослабнув, наступив біль. Неочікуваний, раптовий та часом зовсім непосильний. 

К’єрсті Маркен


Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу xq5x1ToU43ciVUml7rwX1HUhvFw3hHC6CQXiZvQcDduAM0pYo1RSd1j7vM-sIsb0Q8UN2qsBTVwwF3wPRuYMCA2tu1HRSe4Te2TlTpzvZgsGqFr3zStYeU48LZJp5aUxCv4eYCI

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу uh_SIIKOKLcY15snOixHCo7johiY9dN6jt_Gp1eOaed4WyuotGYtxdShbIGuKn6Ooo7nNT20i1ttevVzwbbAPVzZX19MnmqB85iT3kP7yiMz9ckRVGh277miKv7CL77IMBGz4N4

Психологічні та фізичні реакції після події.

Психологічний шок впливає на думки, самопочуття та сприйняття оточення постраждалими. Він також може викликати фізичні реакції. Потерпілі люди можуть непокоїтися, що збожеволіють чи захворіють. Нормальні реакції після події можна легко інтерпретувати як симптоми хвороби.

Характеристики випадків та особливості реакцій потерпілих.

На реакцію постраждалих впливають фактори, пов’язані з травматичною подією та з їхнім життям. Цим можна пояснити різноманіття реакцій, які спостерігаються у тих, хто опинився в кризовому стані.

Перша психологічна допомога

Протягом перших двох тижнів необхідні догляд та підтримка. Будьте поруч та зберігайте спокій. Це допоможе убезпечити людину, яка пережила травматичну подію, та подбати про людський контакт та близькість. Надайте практичну допомогу для подолання стресової ситуації. Адже подію не можна «виправити» або «стерти з життя».

Підтримка сім’ї

Криза впливає на всіх членів родини, тому вся сім’я потребує підтримки. Травматична подія може забрати стільки енергії у кожного окремого члена сім’ї, що постраждає решта родини. Підвищене хвилювання та тривога можуть змінити звичні ролі та поведінку в сім’ї.

Подальші заходи

Люди, які пережили травматичну подію, намагаються усвідомити, що відбулось, і з часом справляються з повсякденними викликами. Для опрацювання травматичної події важливо рухатись у різних напрямках між подоланням втрати і пристосуванням до нової реальності. Потреба у підтримці буде відрізнятися – процес зцілення має індивідуальний характер. Такий рух, або ж «осциляція» (коливання), називається моделлю подвійного процесу. 


Любов до життя- загадкова та могутня .
Вам потрібно вивільнити для неї місце, навіть у хаосі та горі.
Немає нічого поганого у тому, щоб радіти життю.

К’єрсті Маркен


Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу pq7k8QecZFWYAVhsw3uWBwiGV_MoLneHW0oMmX5xJK4FWhyC5KXIADpphKJH2KmJERqxyVaGsDa1GmXbwZCGAnIyXgfbkKSAc8zrWipkUqYpw_IkvEQJtaipdou1hT3JUPZhdTk
Неможливо переоцінити практичну допомогу людям, які переживають серйозну кризу. Важко робити повсякденні справи, коли ти горюєш.
Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу NGL2jO2iQtr3hhoVgT44NoiA4AQdd93dLH3xuugSQfDFZXkR-dycywqsrU6xh446IlcuqAX7Q_AjohcP0tsywiDxqkrk1VmAWCIwFPZ7jnsWNhuTfoikNRQFKgo4s-RiJzVeYgo
159 людей загинуло внаслідок катастрофи на поромі «Скандінавіан Стар» у 1990 році. Інтерв’ю з постраждалими свідчать, що реакція після катастрофи триває протягом багатьох років. Тому з часом виникає необхідність в запобіжних заходах, які охоплять як тих, хто вижив, так і тих, хто постраждав.

Подолання важкої втрати вимагає великих зусиль і залишає мало енергії для всього іншого. Важливо підтримувати осциляцію, бо у випадку її припинення може порушитися процес горювання. Осциляція допомагає постраждалій людині рухатися вперед у процесі горювання. Потреба у підтримці не є лінійною, а буде варіюватися:

3 тижні              6 тижнів                3 місяці                    6 місяців                     12 місяців+

Заходи підтримки мають ґрунтуватися на тому, що постраждалі сприймають як найважливіші виклики. Люди, які пережили травматичні події, можуть потребувати допомоги у тому, щоб визначити свої пріоритети та впоратися із ситуацією. Безперервність, комфорт та передбачуваність служб підтримки сприятимуть процесу відновлення.

Підтримка сім’ї та друзів через деякий час

Кожен член родини справляється з травматичними подіями по-своєму. Це може порушити єдність та взаємини в сім’ї. Члени родини мають розуміти наслідки процесу осциляції. Це допоможе їм бути терплячими до реакцій одне одного та надавати взаємну підтримку.

Управління стресом

Труднощі зі сном та концентрацією – це типові стресові реакції, які поступово вщухають протягом перших 6 місяців. Процес горювання, як і опрацювання травматичних переживань, зазвичай триває довше. У деяких людей з часом посилюються стресові реакції, оскільки наслідки події стають більш очевидними. 

Діти та підлітки

В умовах кризи діти та підлітки можуть бути як сильними, так і вразливими. Вони можуть демонструвати неабияку стійкість, коли їх підбадьорюють дорослі, які самі залишаються спокійними та відкритими. Однак вразливість дітей може посилюватися, коли їхні батьки, які зазвичай доглядають за ними та забезпечують комфорт, самі переживають кризу. 


Батьки грають важливу роль у здатності дитини долати кризу. Вони створюють безпечне середовище для своїх дітей, утішаючи їх, забезпечуючи правильним доглядом та інформацією. 

Белінда Екорнас, спеціальний радник, RVTS East


Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу Guw-9cvfWfcGrmXh3636bDXbngQ0BuXvfkXOCjSBZIVumOzwd_G8GCtTuZ3Q6AoPF1DS-5VFdQxkBDO1kXOEQfzmB1H4n3sKISy7E1je6NlkiUCnru1sFUTWBsdy8VrdIDd2MB0
Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу a1vgvcMrYq9OPp65__oZddP9VhXzLq_PrlhnnmtajCVuhnrM_Dva17kn7I0NsEUlDDW2zGmGKnDXPF9XIKiN6bJZ5GinYBUzyWbrG29SRRf78lpBk2VBhLojOn1NZhpzm-dU7GQ
Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу Yridtb1NUuHZYKioK2WLrSxPMHrfFgJpv6H3KNgMSP8OP2lEJzom3sLHfCS4xwP5jdCqgEts8boiTxRfj0GurXZUwkOH2KeSq18KpjFY7bYyvuKYeGEAL2wsr9M1ch6iH-e7few

Кризові реакції у дітей та підлітків

Діти та підлітки коливаються між горем та повсякденною діяльністю. Вони можуть швидко переходити від смутку та плачу до гри та сміху. Це може призвести до того, що дорослі будуть недооцінювати реакцію дітей на кризу та горе. 

Допомога та підтримка відповідно до віку

Надайте підтримку та інформацію з урахуванням мовленнєвих можливостей дітей і їхнього розуміння себе та інших. Поговоріть з ними про саму подію та дізнайтесь, як дитина розуміє те, що сталося під час та після ситуації.

Адаптація у школі

Досить поширеними є труднощі з концентрацією уваги та сном. Тому навчальні умови мають бути скориговані відповідно до навчальних можливостей кожного учня. Продовжуйте підтримувати та надавати додаткові перерви, навіть коли здається, що ситуація покращується; дітям та підліткам необхідно пережити досвід подолання травматичних подій. 

Поради батькам

Міцні сімейні зв’язки можуть захистити дітей від негативних наслідків кризи. Батьки щоденно доглядають за дітьми та відіграють істотну роль у здатності дитини справлятися з кризою. Тому вони мають отримувати достатньо допомоги, щоб накопичити енергію, необхідну для підтримки одне одного та своїх дітей.

Організація роботи

У кризовій ситуації місцева група кризового реагування відповідальна за надання психосоціальної допомоги у співпраці зі звичайними службами підтримки. Така група є мультидисциплінарною.


У Норвегії органи місцевого самоврядування зобов’язані надавати психосоціальну допомогу у разі кризових ситуацій, нещасних випадків, аварій і катастроф, однак вони мають право самі вирішувати, як організовувати роботу служб допомоги.

Посібник з психосоціальних інтервенцій після кризових ситуацій, нещасних випадків, аварій і катастроф. (IS-2428)


Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу blAWC_D99KJzUdURfctbsLn9KvDAjMS4jpKdbdaXxq7wBU0GBRGQjJehYrWBO0wj6PxBSpM0fm8KPN6Vw4cLoDVOHCpxBjs_5FbBeNNaaSW3DlAgC7YbTWKYxKlzeVYTTn6oGIQ
Деякі члени групи кризового реагування відповідають за сповіщення поганих новин. Перш ніж повідомити сумні новини, необхідно бути добре підготовленим, а також знати, які подальші заходи підтримки надати.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу mzU6eje4Zj1Wqv5sYFjpRgnKjO8WXxOlQTW3H4CoEUMvXel1jGOtbdBMXdc5qs6xN6awIYTqpaV8ONt76AVlt4z3evpbCkDwc9Ve_TWk1R2e-5HaQRgimyMYO9_DLB2YYnqLzrY
Фото: VG/Холгейр Вогенес

План подальших психосоціальних заходів

Плани подальших психосоціальних заходів мають узгоджуватися з уже існуючими місцевими планами аварійної готовності і кризового реагування. Група кризового реагування відіграє важливу роль у кризових ситуаціях, нещасних випадках, аваріях та катастрофах. 

Лідерство, компетентність та турбота про членів команди

Критичні ситуації непередбачувані та складні. Важливо, щоб команда психосоціального кризового реагування була мультидисциплінарною та складалася зі стійкої групи професіоналів, які разом працюють та практикуються. Посібник описує, як можна розвивати та підтримувати компетентність групи кризового реагування. У ньому також містяться поради щодо того,  як слід підтримувати членів групи. 

Співпраця

Інші аварійно-рятувальні служби, такі як поліція, швидка допомога, пожежна охорона, медичний та черговий священник, часто функціонують на районному рівні. Така організація різних муніципалітетів у межах одного району сприяє зміцненню співпраці та підготовленості.

kryza

партнери

Записатися на консультацію